Montse González és tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit de desenvolupament econòmic i impuls administratiu de l’Ajuntament de Sabadell i responsable de l’operació de coordinació del projecte ININVallès.

Com definiries en una frase en què consisteix la vostra operació?

El projecte ININVallès va d’activar el territori per fer-lo més competitiu i d’identificar i desenvolupar actius existents, potenciant-los perquè es converteixin en puntals referents d’aquest territori, un territori que volem que sigui i s’identifiqui com a innovador. Tenir consciència de conjunt i actuar de forma coordinada liderant un projecte comú és el que fa l’Ajuntament de Sabadell, actuant com a activador, aglutinador i facilitador i coordinant agents, entitats, aliances, idees i iniciatives que aportin elements de foment de la innovació al territori.

Vetllem perquè l’impacte del PECT ININVallès es tradueixi en un territori més innovador, un territori ideal per créixer, on l’empresa i la ciutadania en tinguin el protagonisme. Fent valdre els sabers de les entitats sòcies com a una especialització intel·ligent clau del territori, la innovació i la competitivitat.

Per què es fa en el marc de l’ecosistema ININVallès? Quina contribució fa la vostra operació a aquest projecte?

L’Ajuntament de Sabadell facilita el bon desplegament de totes les operacions previstes i coordina el marc en què es porten a terme, així com els agents públics i privats que hi participen. Alhora, i durant el desplegament del projecte, identifica possibles iniciatives complementàries que poden enriquir aquest ecosistema innovador. Em refereixo a iniciatives de cocreació i innovació que puguin aprofitar els equipaments o instruments que s’han activat en les operacions que els socis estan desenvolupant al projecte, com l’edifici de tecnodisseny, l’observatori d’intel·ligència competitiva, el laboratori de gent gran o la millora de l’economia circular, tant a l’entorn empresarial com en el ciutadà. Els reptes que com a territori compartim amb els ajuntaments socis i els agents privats que hi participen són aconseguir una veritable unitat d’actuació i canviar de forma visible i substancial la percepció del territori com a entorn competitiu pel teixit productiu i per iniciatives de coneixement, però, al mateix temps, com a territori que ofereix una molt bona qualitat per viure i créixer.

Com beneficiarà a la ciutadania, les empreses i els centres de formació del territori aquest projecte?

Avui dia, renovar-se i ser competitiu és innovar, millorant els marges d’eficiència energètica, competint amb productes intel·ligents, ajustats a les demandes socials i posar la persona al centre d’aquesta innovació. El projecte ININVallès vol promoure un territori innovador perquè pugui créixer tothom, empresa i societat. Les persones podran vehicular més directament les seves demandes, necessitats i reptes a canals d’innovació, on productes més a mida de les necessitats socials prenguin forma, amb una innovació més inclusiva. Les empreses hi trobaran un entorn més ric en coneixement, creativitat i contacte amb usuaris finals. El potencial d’aquests dos elements principals pot traduir-se, i amb aquest objectiu treballem, en un territori referent a nivell europeu en disseny aplicat a la indústria.