Iván Martínez Flores és el vicegerent de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona. És el màxim responsable de la segona acció del projecte ININVallés, l’Observatori d’Intel·ligència Competitiva, que té l’objectiu d’oferir accés a bases de dades de patents d’arreu del món per tal de facilitar el coneixement d’informació tecnològica i així, augmentar la competitivitat en l’acció empresarial. A més a més, l’Observatori ofereix una plataforma única de vigilància personalitzada per conèixer les noves tendències socials i tecnològiques. En la següent entrevista, Iván Martínez ens explica els principals inputs del projecte en el marc de l’acció de la qual n’és responsable.

Com definiries en una frase en què consisteix la vostra operació?

L’objectiu final de l’operació és disposar d’informació sistemàtica i recorrent, a escala global, sobre les noves tendències i tecnologies d’aplicació al disseny industrial i a la manufactura avançada.

Per què es fa en el marc de l’ecosistema ININVallès? Quina contribució fa la vostra operació a aquest projecte?

Aquest territori ja ha estat referent en l’aplicació de millores industrials en diferents sectors. Entre altres, el sector tèxtil, el de l’alimentació, el de la salut, l’auxiliar de l’automoció i de l’embalatge. Ara, es proposa un aprenentatge basat en la cultura de la innovació i el disseny industrial, que no està necessàriament lligat a cap sector finalista concret, sinó que s’ha adaptat a les tendències i oportunitats que les tecnologies han anat assenyalant en cada un d’aquests sectors.

Com beneficiarà a la ciutadania, les empreses i els centres de formació del territori aquest projecte?

Aquesta informació ha de permetre a les empreses la comprensió i l’aprenentatge de què està passant al món, fora del mateix negoci, per tal que puguin avançar i, així, preparar les estratègies de gestió dels reptes als quals hauran de fer front per ser el més competitiu possible. Per tant, és una eina per dissenyar estratègies empresarials innovadores i sostenibles, que repercuteixen en el desenvolupament econòmic i social del territori.
En l’àmbit educatiu, l’enfortiment dels lligams entre la universitat i les empreses ha de permetre una millora de la capacitat formativa de la Universitat Autònoma de Barcelona perquè resulti més propera a les necessitats reals de l’entorn, i ofereixi una oportunitat per a generar actuacions adreçades a incrementar llocs de treball altament qualificats.

Com ho feu per arribar a les empreses i al conjunt del territori?

Una de les activitats que es porten a terme i que suposen una aplicació pràctica dels sistemes de vigilància tecnològica són els brunchs d’innovació que s’estan fent sota el paraigua del HUBB30. Precisament, un d’aquests brunchs va tenir lloc a Sabadell al voltant d’una temàtica d’interès dels agents de la ciutat, els smart sports.

Podeu veure informació d’aquest brunch aquí.