Àlex Brossa Enrique és regidor de Serveis Econòmics i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Brossa, és Enginyer Tècnic de Telecomunicacions amb especialitat en Sistemes de Telecomunicació per la Universitat Ramon Llull (URL), Enginyer Superior de Telecomunicacions per la mateixa universitat i té un Master of Business Administrations (MBA) per la Universitat de Girona (UdG). Actualment, com a regidor de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, coordina l’operació 5 del projecte ININVallès, “Impuls de l’economia circular als sistemes industrials”.  

Com definiries la vostra operació?

L’operació de Sant Quirze del Vallès “Impuls de l’economia circular als sistemes industrials” busca activar l’economia circular a les àrees d’activitat econòmica del municipi i dels territoris socis del projecte amb diferents accions. Inclou la conceptualització i pla d’acció d’un living lab, una campanya de sensibilització a les escoles, l’anàlisi exhaustiva de la situació actual de l’economia circular als nostres polígons i la creació d’un segell de polígon ecoeficient, que ha de contribuir a avançar cap a models industrials més sostenibles. Tots a aquests conceptes definits en una frase serien: Construïm municipis circulars.

Perquè es fa en el marc de l’ecosistema ININVallès? 

Vam apostar per formar part de l’ecosistema ININVallès, perquè ja fa anys que estem treballant la innovació amb els ajuntaments socis d’aquest projecte, amb l’objectiu de posicionar-nos, en conjunt, com a territori competitiu i especialitzat, amb capacitat d’atracció de talent. L’economia circular està a l’ordre del dia de totes les agendes polítiques i legislatives i, per tant, creiem que el focus de l’augment de la innovació i la competitivitat territorial ha d’estar necessàriament lligat a millores en l’eficiència dels recursos. A més, totes i cadascuna de les accions que s’executen són reproduïbles als municipis del voltant, perquè tenen característiques, reptes i inquietuds similars.

Com beneficiarà a la ciutadania i a les empreses? Quins coneixements pot aportar aquest projecte a l’àmbit educatiu? 

Una de les actuacions se centra, precisament, en la connexió entre els diferents agents del municipi (escoles, comerços, empreses, associacions, etc.) per crear un espai per a Sant Quirze del Vallès que sigui un nucli d’aprenentatge i innovació al voltant de l’economia circular: el living lab d’EC. Un lloc per compartir, per formar-se, crear, etc., que permetrà difondre i fer conèixer el potencial econòmic i sostenible del municipi. Aquesta connexió entre els diferents agents aproparà les empreses a la ciutadania i farà conèixer quin és el teixit industrial que tenim i com podem sumar. És una acció participativa, totalment transversal, per construir, entre totes, el Sant Quirze Circular.

Teniu algun cas d’èxit que pugui visualitzar la utilització real de l’operació o d’un dels seus elements?

En matèria d’economia circular, a Sant Quirze del Vallès, des del Servei a l’Empresa fa quatre anys que treballem accions de simbiosi industrial als polígons, conjuntament amb els ajuntaments de Barberà del Vallès i Sabadell. No obstant això, un projecte tan travat, amb implicacions de tots els sectors com és el que ens ocupa, no l’havíem desenvolupat fins ara. Pel feedback que estem tenint, sobretot de les escoles i instituts, creiem que la nostra operació en el marc de l’INNINVallès tindrà un gran valor de sensibilització i de canvi de maneres de fer, la qual cosa per nosaltres ja serà un element molt positiu. Involucrar la quàdruple hèlix i engrescar totes les parts és el repte pel qual estem treballant, amb l’economia circular com a denominador comú.

D’altra banda la creació del segell de polígon ecoeficient serà un element innovador de certificació de polígons, el qual es podrà extrapolar a qualsevol territori. Per tant, en aquest sentit, també estarem creant valor.