El Consell General del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial s’ha reunit per fer balanç i marcar les properes accions

Avança el projecte ININVallès, consensuat pels ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Castellar del Vallès, la Fundació de Disseny Tèxtil (FUNDIT) la Fundació Parc Taulí i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’aposta conjunta d’aquest territori per marcar una estratègia de futur basada en el potencial de la zona respecte el disseny i la innovació aplicats als sistemes industrials tanca l’any a ple rendiment. S’ha assolit un 50% de la seva execució.

Durant el 2020 les actuacions han adquirit resultats cada vegada més visibles al territori i l’any 2021 hi ha previst el llançament de la plataforma web de vigilància tecnològica que està desenvolupant la UAB, que donarà accés a bases de dades de patents d’arreu del món per tal que el teixit productiu pugui conèixer així les noves tecnologies i tendències socials.

El centre per al disseny i innovació que està construint la FUNDIT preveu estar molt avançat a finals del 2021, amb l’objectiu d’entrar en funcionament durant el 2022. La Fundació Parc Taulí, amb la col·laboració de FUNDIT seguiran treballant per al disseny i habilitació de l’espai “Gent Gran Lab”, espai que haurà de servir com a punt de trobada de ciutadans, empreses i professionals del disseny per a la conceptualització de nous productes per a la millora de l’envelliment actiu i saludable.

Sant Quirze del Vallès, després del procés de conceptualització realitzat per potencials usuaris, finalitzarà aquest 2021 l’elaboració del Pla d’Acció del Living Lab en economia circular que vol impulsar el municipi.

Aquestes i altres actuacions es duran a terme durant l’any vinent per part de les diferents entitats sòcies del projecte, amb la coordinació de l’Ajuntament de Sabadell, líder del projecte, i que seguirà vetllant per garantir la cohesió del partenariat per l’assoliment dels objectius previstos, que es poden resumir en l’impuls i enfortiment de l’ecosistema innovador que conformen els quatre municipis vallesans.

Així s’ha exposat en el marc del Consell General del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “ININVALLES. Territori innovador per créixer” reunit el 17 de desembre per fer balanç i marcar les properes accions.

El Consell ha comptat amb la intervenció inicial de la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu de Sabadell, Montse González. Segons González, “la col·laboració i sinergies creades en matèria d’innovació en els últims temps per mitjà del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) ININVALLÈS ens ha de ser de gran ajuda pels moments presents i futurs. Perquè el futur, com s’indica des d’Europa, passa per un creixement intel·ligent, sostenible i integrador”.

La taula del Consell ha estat presidida també per l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, el tinent d’alcalde d’Hisenda Pública i Economia local de Sant Quirze del Vallès, Àlex Brossa, el director general de la FUNDIT, Antoni Garrell, la directora de Gestió de la Fundació Parc Taulí, Glòria Palomar i el vicegerent de Recerca de la UAB, Ivan Martínez.

Cost del projecte

La Generalitat de Catalunya va considerar l’any 2018 aquest projecte mereixedor del cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Això fa que ININVALLÈS sigui un dels únics 4 Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de l’àmbit metropolità de Barcelona aprovats. El cost total del Projecte és de gairebé 3,3M€ i rep una subvenció d’1,6M€ d’Europa per desenvolupar diferents operacions. La Diputació de Barcelona també cofinança un 25% del projecte. El termini d’execució del projecte és fins desembre de 2020 amb opció de pròrroga.