En el marc de la jornada en línia ‘Vallès, territori innovador’, Ramon Gras Alomà, co-founder d’Aretian Urban Analytics and Design amb seu a Boston, va impartir la ponència ‘Anàlisi de l’ecosistema d’innovació d’ININVallès, i criteris de planejament urbà i especialització intel·ligent regional’. Una ponència en què només començar, Gras va destacar que:

‘Les xarxes de talent, d’indústria i d’infraestructura urbana són les que permeten desenvolupar l’economia d’un territori’.

Aretian ha desenvolupat una primera fase d’anàlisi de l’ecosistema d’innovació del territori d’ININVallès, que comprèn les ciutats de Sabadell, Sant Quirze, Castellar i Barberà del Vallès. L’equip d’anàlisi i disseny urbà de Boston s’ha centrat a desenvolupar un primer diagnòstic de l’estat de les xarxes de talent, de competitivitat d’indústria i de disseny urbà d’aquests quatre municipis, amb l’objecte d’establir criteris de disseny urbà i d’activació econòmica fonamentats en potenciar l’economia del coneixement i oportunitats de qualitat per als ciutadans del Vallès. El diagnòstic d’Aretian se centra en la identificació de l’avantatge comparatiu dels diferents municipis i l’avaluació de l’estat de salut de les indústries locals. Això ha portat a l’establiment d’una estratègia d’alineament entre les institucions de generació de coneixement (ESDi, UAB, Parc Taulí, entre d’altres), i els potencials centres de transferència de tecnologia amb la indústria local, així com en els potencials beneficis del Districte d’Innovació de Covadonga per al territori.

Durant la seva ponència, i en relació amb l’estat de les xarxes de talent, Ramon Gras va destacar com:

‘Un 28% de les indústries de Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Barberà del Vallès i Castellar del Vallès estan en un nivell de creixement constant’

També va remarcar el paper tan important que tenen els centres de formació en relació amb la innovació:

‘Vincular els tres centres d’innovació amb les tres universitats que trobem al territori és clau per a la transferència de coneixement’