Pep Forn és regidor d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa i responsable polític del PECT Health Care Innovation LAB Orbital 40.

1 Quina iniciativa heu pres mitjançant el PECT per portar a terme una transformació econòmica del vostre territori? 

La nostra especialització competitiva territorial són el sector de la salut i l’audiovisual i la recerca de noves tecnologies aplicades a cada àmbit. En aquesta ocasió, el nostre PECT està centrat en la recerca de solucions per a la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones i l’atracció d’empreses i projectes emprenedors que aportin noves tecnologies en aquest àmbit. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Terrassa estem treballant braç a braç amb els diferents agents del nostre territori, Consorci Sanitari de Terrassa, Centre Tecnològic Leitat, CAREF-UPC i Fundació Trastorn Límit en la investigació i recerca de noves aplicacions en el sector salut. El nostre objectiu és que aquests agents facin de pol d’atracció del teixit productiu i es generi un ecosistema innovador que creï ocupació i atragui talent.

2 Com incideix la innovació en aquesta iniciativa?

La innovació és clau en els projectes del PECT Terrassa perquè, com dèiem anteriorment, cerquem solucions globals per a la vida saludable, potenciant la recerca i el desenvolupament tecnològic.  La nostra prioritat en aquest àmbit, és fomentar la inversió empresarial en R+I, crear vincles i sinergies entre les empreses, els centres d’investigació i desenvolupament i la universitat. Volem que la investigació i el coneixement sorgit dels centres de recerca i convertit en innovació es transfereixi a les empreses, de manera que reverteixi directament a la ciutadania.

3 Quina incidència ha tingut la COVID-19 en el desplegament del projecte?

Les entitats sòcies del PECT Terrassa Health Care Innovation Lab Orbital 40, tot i veure’s afectades, a diferents nivells, en el desenvolupament dels seus projectes, no s’han aturat en cap moment, adaptant-se a les necessitats de la situació. En aquest sentit, han treballat per trobar solucions, eines i materials en la lluita contra la COVID-19 com per exemple, el desenvolupament d’un ventilador mecanitzat que fa de respirador per donar suport a les UCI’s, assessorament en mascaretes, impressió en 3D de material de prevenció, així com l’edició de psicocàpsules per donar eines per millorar la salut i el benestar emocional dirigides a diferents sectors de la població.